Àngels músics (amb dues cítares / saltiris)

Imatges

Cítara Cadirat Girona-Fundació Maurí_s. XIV.jpg
Saltiri Cadirat Girona-Fundació Maurí_s. XIV.jpg
Fotografies: © Jordi Ballester (amb autorització de la Fundació Maurí)

Autor

Data

1351 - 1384

Segle (segle/quart)

14

Tipus d'objecte

respatller

Mitjà

fusta

Localització

Fundació Maurí. La Garriga
Sala "La Capella": vintè respatller del cadirat comptant des de la porta l'accés a la sala (seguint el sentit de les agulles del rellotge).

Observacions

Panel d'un dels respatllers de l'antic cadirat del Cor de la catedral de Girona. Realitzat durant la segona meitat del s. XIV, el cadirat del Cor de Girona va ser desmantellat durant el s. XX; els respatllers es van treure el 1937 i van ser emmagatzemats durant diversos anys fins que van ser adquirits per col·leccionistes particulars, principalment pel notari i historiador Josep Maurí i Serra (1912-1967), qui en va comprar la major part a la década de 1960 i els portà a la seva casa de La Garriga. Després de la mort del Sr. Maurí, la casa es convertí en la seu de la Fundació Maurí, on s'exposen actualment uns quaranta respatllers (o fragments de respatller).
Els respatllers consisteixen en panels o mòduls rectangulars de 176 x 70 cm, disposats verticalment i decorats en el seu terç superior per uns pinacles ornamentats amb motius florals i formes geomètriques basades en la combinació del triangle i el cercle. En els espais triangulars que es formen entre el pinacle i els angles superiors del respatller hi ha representades figures antropomorfes i zoomorfes (àngels, profetes, dimonis ...). La decoració dels respatllers conservats a la Fundació Maurí inclou la representació de 23 instruments musicals, als que cal afegir un altre instrument representat en un respatller que es conserva al Museu Frederic Marés (núm. reg. MFM 1204a) -i que va ser adquirit per l'escultor i col·leccionista Frederic Marés i Deulovol (1893-1991) el 1979-).

Tema genèric

religió

Descripció

Dos àngels músics tocant dos cordòfons tipus cítara. L'àngel de l'esquerra toca una cítara de caixa trapezoidal (estreta de baix i ampla de dalt) amb el costat superior lleugerament corbat i amb quaranta-set cordes disposades horitzontalment damunt de la tapa harmònica. L'àngel de la dreta toca un saltiri en forma de pentàgon irregular -amb un dels costats corbats-, del tipus "mitja ala"; damunt de la tapa harmònica s'hi poden veure deu ordres dobles de cordes col·locades horitzontalment i una roseta (obertura circular). Ambdós instruments tenen representades les clavilles d'afinació de les cordes en els seus respectius laterals drets.

Instruments

[CATALÀ/anglès (classificació Hornbostel-Sachs)]
CÍTARA / zither (314.122) [3729]
SALTIRI / psaltery (314.122) [3677]

Bibliografia

Ballester, Jordi. Els instruments musicals a la Corona d’Aragó (1350-1500): els cordòfons. Sant Cugat del Vallès, Amelia Romero, 2000.

Ballester, Jordi. "Los instrumentos musicales representados en la sillería gótica del antiguo Coro de la catedral de Girona." Revista de Musicología 44, n. 2 (2021): 435-472.

Brown, Howard Mayer. "The Trecento Psaltery." L’Ars Nova italiana del Trecento VI. Actes del Congrés Internacional L’Europa e la musica del Trecento, 315-342. Certaldo, Edizioni Polis, 1992.

Fonoyet, Lourdes. "El cadirat del cor de la catedral de Girona." Lauro 20 (2001): 13-25.

Genera, Margarida. "La Fundación Maurí, La Garriga, Vallès Oriental: las colecciones de arqueología." A Actas del V Congreso Internacional de Historia de la Arqueología / IV Jornadas de Historia SEHA–MAN, eds. Andrés Carretero Pérez, Concha Papí Rodés y Gonzalo Ruiz Zapatero, 749-764. Madrid, Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, 2018.

Van Ree Bernard, Nelly. The Psaltery. Buren: Fritz Knuf Publishers, 1989.

Ítems relacionats

Aquest ítem no té relacions

Social Bookmarking

Imatges

Cítara Cadirat Girona-Fundació Maurí_s. XIV.jpg
Saltiri Cadirat Girona-Fundació Maurí_s. XIV.jpg
Fotografies: © Jordi Ballester (amb autorització de la Fundació Maurí)

Citació

GROINS, Ferrer de (segle XIV) i MONTBRAY, Aloy de (Montbray, ca. 1300 - Corona d'Aragó ca. 1382), “Àngels músics (amb dues cítares / saltiris),” ICMUC, consulta 25 juny de 2022, https://icmuc.uab.cat/items/show/454.