Homenatje a la Rumba Catalana

Imatges

Homenaje a la Rumba Catalana_El Periódico.jpg
Carrer de la Cera 6, Barcelona.JPG
Carrer de la Cera 57, Barcelona.JPG

Títol alternatiu

El mural la rumba de la rumba

Autor

Data

2018

Segle (segle/quart)

21/1

Tipus d'objecte

mural

Localització

Carrer de la Cera n. 6 i n. 57, Barcelona

Observacions

Luis Zafrilla va passar més d'un any a realitzar el doble mural. Per a fer-lo l'artista es va assessorar amb alguns dels grans representants actuals de la rumba, agrupats en el Forcat (foment de la Rumba Catalana) y l'Apac (Associació Professional d’Autors i Creadors de Rumba Catalana), a més de familiars de Peret y altres "il·lustres" del carrer (como Petitet o el Chacho).

Tema genèric

gènere i societat

Descripció

Sèrie de retrats d'una treintena de rumbers, de carácter realista, de diverses mesures. Les figures estan retallades sobre planxa d'acer patunable, pintades amb tonalitats negre, gris y vermell). Els murals narren l'evolució i mostren els protagonistes de la rumba antiga.
El primer mural (en el n. 57) se centra en els inicis de la rumba de Barcelona, la rumba que “sona sense parar”. Comiença amb la prehistoria: una sèrie de grups que van portar a la ciutat els ritmes del Carib i de l'Ecuador: com Els Lecuona Cuban Boys, Rolando Laserie i Armando Orefiche. Continua amb la figura de dos precursors de la rumba ben coneguts al barri: l'Oncle Orelles y la Tia Pepa, que amenitzavenamen festes populars, casaments i batejos de la comunitat gitana. Entre aquests hi destaquen també els gitanos de Gràcia: els Pescailla (el Legañas i l’Onclu Polla), el duo que formaban el Chacho y el Peret que amenizaba con su arte las vetllades del Charco de la Pava del carrer d’Escudellers, Juan Castellón Jiménez, el Noy, y Dolores Vargas, la Terremoto. Ocupa un lloc d'honor Antonio González el Pescadilla, gitano de Gràcia que va desenvolupar la tècnica del 'ventilador': a l'aconseguir que la guitarra podés fer melodía y ritmo amb l'ús només de la mano que rasca y percudeix les cuerdas, lo que se conoce como el ventilador. El primer mural acaba amb Peret i els sus palmeros, el Toni y el Huesos. Tampoc hi manquen Chipén (duo format por Peret Reyes y Johny Tarradellas que adoptaron el nombre que en caló significa excelente o estupendo; Ramón Reyes, Ramonet, José Maria Valentí; i “el Chacho” que introdujo el piano a la rumba.

Instruments

Instruments musicals CATALÀ/anglès (classificació Hornbostel-Sachs)[codi MIMO]
GUITARRA / guitar (321.322) [3237]

Items musicals

(excepte instruments)
Cant / cantant / Cantaor i persones picant de mans ('palmeros')

Bibliografia

Cèlia Sànchez-Mústich: Peret, el alma de un pueblo, Península ediciones, 2005. Román, Manuel: Memoria de la copla: la canción española, de Conchita Piquer a Isabel Pantoja, Alianza Editorial, Madrid, 1993. Puchades, Juan: Peret: Biografía de la Rumba Catalana, Global Rhythm Press, 2011.

Contribuïdor

Jordi Ballester

Social Bookmarking

Imatges

Homenaje a la Rumba Catalana_El Periódico.jpg
Carrer de la Cera 6, Barcelona.JPG
Carrer de la Cera 57, Barcelona.JPG

Exemples sonors

Citació

Luis Zafrilla (Valdemeca, Serranía de Cuenca, 1956), “Homenatje a la Rumba Catalana,” ICMUC, consulta 18 juliol de 2024, https://icmuc.uab.cat/items/show/519.